torstai 19. toukokuuta 2016

Kiiltomato

Lähimetsän luontoretkeltä löytyi omituinen otus keskeltä tietä. Mietimme mikä se oikein on. Onko se koppakuoriainen vai mato vai toukka vai mikä lie?

Internet osasi pitkän etsimisen jälkeen kertoa, että omituinen otus oli Kiiltomato!


Kiiltomato (Lampyris noctiluca) on kovakuoriainen, joka loistaa pimeässä elimistössään kemiallisessa reaktiossa syntyvän valon avulla.

Kiiltomatonaaras ohjaa valollaan koiraita luokseen.

Kiiltomatodon sukupuolet ovat hyvin erinäköisiä. Aikuinen kiiltonaaras on hieman toukkamainen, eikä sillä ei ole lainkaan siipiä. Koiraat muistuttavat tavanomaisia kovakuoriaisia. Ne ovat ruskeita, pitkänomaisia ja pystyvät lentämään.

Löytämämme mato oli siis tyttömato

Kiiltomadoilla on kyky tuottaa valoa. Ilmiö perustuu kemialliseen reaktioon ja on esimerkki bioluminesenssista. Molemmat sukupuolet kykenevät tuottamaan valoa, mutta pääasiallisesti sitä tuottavat siivettömät naaraat, jotka pyrkivät houkuttelemaan koiraita luoksen.

Kiiltomadot ovat petoja ja saalistavat ravinnokseen kotiloita, joskaan aikuiset kiiltomadot eivät ilmeisesti syö lainkaan. Tarkkaa tapaa, jolla kiiltomato löytää saaliinsa luokse ei tunneta, mutta löydettyään kotilon, toukka puree sitä useita kertoja terävillä leuoillaan erittäen samalla tyypillisesti sitä itseään paljon kookkaampaan saaliiseen halvaannuttavaa myrkkyä. Myrkky liuottaa kotilon kudoksia ja kiiltomato juo liuenneen kudoksen. (Wikipedia)


 Lintunen piirsi taiteellisen käsityksen Kiiltomadosta <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti